خلاصه:
سابقه و هدف: درد حين تزريق بي حسي موضعي از مشكلاتي است كه موجب ايجاد ترس و اضطراب در بسياري از بيماران و اجتناب آنها از درمانهاي دندانپزشكي شده است. در مطالعات قبلي گزارشاتي از تاثير گرم كـردن مـاده تزريـق بـي حسـي در پوسـت، جراحـي پلاستيك در ناحيه سر و صورت و جراحي كاتاراكت گزارش شده است. هدف از انجام اين تحقيق بررسي اثر تزريق با دمـاي 37 درجـه سانتي گراد در كاهش درد ناشي از تزريق اينفيلتره ماگزيلا و مقايسه آن با تزريق در دماي 21 درجـه (دمـاي اتـاق) در همـان فـرد در بيماران مراجعه كننده به دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي آزاد تهران در سال 1397 بود.
مواد و روش ها: تحقيق به روش كارآزمايي باليني از نوع split mouth انجام شد. كليه افرادي كه دو سمت ماگزيلا آنها انديكاسـيون تزريق بي حسي را داشت و موافقت خود را اعلام كردند، به عنوان نمونه در نظر گرفته شـدند. كـارپول ليـدوكائين (داروپخـش-ايـران) انتخاب شد و در گروه تجربي به وسيله گرم كن (انگلستان-Tommee Teppee) به دماي 37 درجه سانتي گراد رسـيد و سـپس يـك سمت از ماگزيلا به عنوان گروه مورد به صورت تصادفي تزريق گرم و سمت ديگر به عنوان گروه كنترل تزريق با دماي اتاق و بـا همـان دوز انجــام شــد. بلافاصــله پــس از تزريــق تــاثير آن بــر ميــزان شــدت درد بــر اســاس VAS صــدگانه تعيــين و بــا آزمــون MANU-U-WHITNEY مورد قضاوت آماري قرار گرفت.
يافته ها: تحقيق روي 16 نفر و با توجه به نوع مطالعه 32 نمونه كار شد. از اين نمونه ها 7 نفر مرد و 13 نفر زن بودند و سن آنها 12/98±36/1 بود. ميزان درد گروه شاهد (تزريق دماي اتاق) 38,5±28,5 و در گروه مورد (تزريق گرم) برابر با 20/9±27/5 بود. ميزان درد در گروه شاهد 75 درصد و در گروه تجربي 25 درصد بود. (0/01>P )
نتيجه گيري: به نظر مي رسد گرم كردن كارپول هاي بي حسي در كاهش درد هنگام تزريق موثر است.
كليد واژه ها: درد، ،داروي بي حسي موضعي، تزريق، ليدوكائين ،visual analog scale ، ASA1