سرطان سر و صورت گردن چندین عامل مختلف و غیر قابل پیش بینی دارد
- مصرف مداوم الکل ،مصرف مداوم تنباکو ، سیگار، قلیان ، مواد مخدر؛
- عوامل محیطی و قرار گرفتن مداوم و بدون کنترل در معرض اشعه ایکس؛
- آسیب ها و ضربه های مکرر به ناحیه سر و صورت که درمان نشده و به حال خود رها شده اند؛
- زخم های ناحیه سر و صورت و گردن که مکرر در همان ناحیه ظاهر میشوند و مداوا نشده اند؛
- خال هایی که در سر و صورت مرتباً تکثیر و رشد میکنند و یا دارای مو در داخل خال هستند و دچار خارش و سوزش شده اند ولی درمانی برایشان صورت نگرفته؛
- قارچ های بافت نرم داخل دهان یا بر روی زبان که مرتباً به وجود میایند و مداوا نشدند؛
- توده های قابل لمس بر روی هر کدام از اجزای صورت که به یکباره به وجود آمدند و به آنها بی توجهی شده است؛
- عفونت مزمن و تحریک دندانی که به خودی خود رها شده و درمانی برای دندان صورت نگرفته نیز ممکن است از عوامل بروز سرطان دهان و فک و صورت باشند.
گروه قابل توجهی از بیماران مبتلا به سرطان دهان وجود دارند که همه موارد فوق را رعایت میکنند و از همه موارد مضر یاد شده اجتناب میکنند ولی باز هم دچار سرطان شدند بنابراین دسته بندی مطلقی برای بروز و شیوع سرطان وجود ندارد. عوامل یاد شده صرفاً از موارد رایج و پر خطر محسوب میشوند و باید به این نکته توجه کرد که عامل ژنتیک از اصلی ترین عوامل بروز سرطان های دهان و فک و صورت محسوب میشود. متاسفانه شرایط سنی هم در بروز این بیماری ملاک نیست بیماران جوان و نوجوان هم ممکن است به سرطان سر و گردن مبتلا شوند.
سرطانهای حفره دهان معمولاً به صورت زخم یا تودهای شروع میشوند که بر لب، زبان، کام یا کف دهان تأثیر میگذارد، همچنین ممکن است بهصورت لکهای قرمز یا سفید روی سطح مخاط دهان (مخاط) ظاهر شوند.
چکاپ های شش ماه دندانپزشکی نه فقط برای جلوگیری از پوسیدگی های دندانی است بلکه دندانپزشکان با معاینه حفره دهان و بررسی ضایعات احتمالی ریشه دندان یا ضایعات استخوان فک در تشخیص زودهنگام سرطان های دهان و فک و صورت نقش دارند.
نتایج درمان بیمارانی که تومورهای کوچک دارند و در فاز های اولیه تشخیص داده میشوند، بسیار بهتر از بیمارانی است که تومورهای بزرگ و پیشرفته دارند و دیرتر تشخیص داده میشوند.