نمونه برداری و بیوپسی

گاهی برامدگی‌ها یا ضایعاتی در بافت نرم داخل دهان و فک و صورت و یا گردن دیده می‌شوند و گاهی هم داخل استخوان و بافت سخت داخل فک و صورت ایجاد می‌شوند که پس از بررسی‌های متخصص جراح فک و صورت، نیاز به جراحی خارج کردن این ضایعات و یا نمونه‌برداری و بیوپسی از این ضایعات اعلام می‌شود.

اگر شما درگیر چنین مواردی هستید و یا شما را به متخصص جراح فک و صورت جهت نمونه برداری از این ضایعات ارجاع داده اند، می‌توانید جهت ویزیت و مشاوره با ما تماس بگیرید و نیز در صورتیکه نمونه برداری ضایعه ناحیه سر و گردن را در مرکز دیگری انجام دادید و نیاز به مشورت بیشتر و ارائه طرح درمان دقیق‌تری دارید، می‌توانید جهت هماهنگی وقت ویزیت با متخصص جراح فک و صورت، با پذیرش تماس بگیرید.

0171

بیوپسی

نمونه ‌برداری یا بیوپسی، به جراحی برداشتن نمونه‌ای از محل ضایعه برای بررسی یا تعیین و تشخیص نوع ضایعه و بدخیم بودن یا خوش خیم بودن آن است.

بافت برداشته‌شده به پاتولوژی تخصصی فک و صورت ارسال می‌شود تا متخصص آسیب‌شناسی با میکروسکوپ یا عوامل شیمیایی به بررسی نوع ضایعه بپردازد. این نوع جراحی بسیار دقیق و حساس است اما به لحاظ روند درمان، زمان جراحی کوتاه می‌باشد.

در اکثریت مواقع نیاز به بیهوشی ندارد و با بی حسی موضعی مانند جراحی خارج کردن دندان انجام می‌شود ولی در برخی کیس ها که دسترسی به ضایعه مشکل باشد یا احتمال خونریزی زیاد وجود داشته باشد و یا در بیمارانی که بیماری زمینه ای کنترل نشده‌ای دارند، نمونه برداری تحت بیهوشی انجام می‌شود.

جراح با ایجاد برش مختصر داخل دهانی، روی بافت نرم را شکافته و به محل ضایعه دسترسی پیدا می‌کند و ضایعه را جهت ارسال به پاتولوژی خارج می‌کند و محل جراحی را بخیه مختصری می‌زند.

در برخی مواقع ممکن است علائم شما بعد از دو هفته برطرف شود ولی با گذشت زمان در طی ماه ها یا سالهای اینده مجدد همان علامت در همان ناحیه بروز کند که در اینصورت قطعاً پس از بررسی های مجدد و گرفتن رادیوگرافی یا ام ار ای جدید، مستقیماً به سراغ نمونه برداری و بیوپسی جدید از ناحیه مدنظر می‌رویم تا دلیل تجدید ضایعه و ماهیت آن بررسی شود.

انواع بیوپسی در ناحیه دهان، فک و صورت

Incisional biopsy :

در طی این نمونه برداری فقط بخشی از ضایعه یا قطعه کوچکی از خود ضایعه برداشته می‌شود  تا جهت بررسی نوع و ماهیت آن به پاتولوژی تخصصی فک و صورت ارسال شود.

Excisional biopsy :

درطی این نمونه برداری تمام بافت ضایعه خارج می‌شود تا جهت بررسی نوع و ماهیت آن به پاتولوژی تخصصی فک و صورت ارسال شود.

FNA :

این نوع نمونه برداری معمولاً در غدد لنفاوی، تیروئید، غدد بزاقی اصلی و ضایعات گردنی انجام می‌شود و در نمونه های سطحی با سرنگ های مخصوص، وارد خود  ضایعه یا نود، یا غدد لنفاوی شده و نمونه  وارد سرنگ می‌شود و جهت تشخیص به پاتولوژی تخصصی دهان و فک و صورت ارسال می‌گردد و در نمونه‌های عمقی، این کار توسط گاید سونوگرافی توسط همکاران رادیولوژیست انجام می‌گردد.

Core needle biopsy :

نوعی نمونه برداری از مرکز ضایعه می‌باشد بطوریکه حجم بیشتری از نمونه نسبت به fna برداشت شود. این برداشت ضایعه با سرنگ و سوزن‌های مخصوص انجام می‌شود و در بررسی غدد لنفاوی قبل از شروع کار ضروری است.

0172

نیاز به نمونه برداری یا بپوسی دارید؟

در صورتی‌که به دلیل داشتن ضایعه در ناحیه سر و صورت و فک و گردن، نیاز به نمونه برداری یا بیوپسی از آن ضایعه را دارید، می‌توانید جهت هماهنگی وقت با فوق تخصص جراحی انکولوژی دهان و فک و صورت، با ما در تماس باشید.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

بیپوسی فک و صورت و دهان - دکتر علیرضا مدرسی

آیا بیوپسی یا نمونه برداری از ضایعه باعث پخش شدن ضایعه یا بدخیم شدن آن می‌شود؟

خیر. بیوپسی یا نمونه برداری از ضایعه باعث تحریک، انتشار و یا گسترش ضایعه نمی‌شود. مطالعات علمی مبنی بر این است که تا به حال موردی یافته نشده که ثابت کند به دنبال بیوپسی بافت نرم یا سخت تحریک شده و ضایعات یا حتی سلول های سرطانی گسترش یافته و برعکس لزوم خارج کردن ضایعه بافت نرم و سخت در صورتیکه مشخصات یاد شده رو دارا باشند، الزمی است.

به هر حال اعمال دستورات جراح و مراقبت های  دارویی و بهداشتی پس از بیوپسی الزامی است .تا با مراقبت درست و اصولی از فشار ها و اسیب های بعدی جلوگیری کنید..

آسپیراسیون شامل نمونه برداری از تجمع مایع در زیر مخاط و یا پوست و یا درون خود ضایعه می‌باشد که با برداشت آن و ارسال به پاتولوژی تخصصی فک و صورت، نوع و ماهیت آن مشخص شده و به تشخیص نهایی کمک می‌کند.

error: Content is protected !!