بیمارانی که به دنبال تصادف، حوادث ناگهانی و یا نزاع دچار آسیب و شکستگی در ناحیه فک و صورت شدند بهتر است در اولین فرصت به متخصص جراح فک و صورت مراجعه کنند تا طرح درمان اولیه در اسرع وقت مشخص شود و اقدامات لازم صورت گیرد.
ولی اگر از زمان بروز حادثه شما مدت زمان زیادی میگذرد، جای نگرانی نیست، میتوانید جهت ویزیت و اقدامات درمانی و زیبایی با متخصص جراح فک و صورت ما مشاوره انجام دهید.
شکستگیهای ماگزیلا (فک بالا) ممکن است بر اثر هر گونه حادثه اعم از تصادف، نزاع و سقوط از ارتفاع و …. رخ دهد. شکستگیها در فک بالا به سه دسته لپورت ۱ و لپورت۲ و لپورت ۳ تقسیم میشوند.
این شکستگیها معمولاً همراه با شکستگی دندان، لقی و …میباشد که میبایست موضوع شکستگی دندانها از شکستگی استخوان افتراق داده شود و مستقلاً درمانهای مربوط به دندان ها انجام شود. در این نوع شکستگی احتمال آسیب به لب و پارگی لب فوقانی و ورود جسم خارجی به مخاط دهان و بافت نرم وجود دارد بنابراین باید درمانهای مربوط به ترمیم بافت آنها هم انجام شود.
گاهی شکستگی بصورت دنتوالوئولار میباشد و استخوان نگهدارنده اطراف دندان آسیب میبیند که در این حادثه شکستگیها موضعی و محدود میباشد و ممکن است بدون نیاز به عمل بیهوشی، بازسازیها قابل انجام باشد.
درمان این نوع شکستگیها پس از جا اندازی با بستن آرچ بار به مدت ۸ هفته، فیکساسیون خارجی صورت میگیرد. در موارد محدودی نیز نیاز به جراحی و عمل باز دارد که بسته به نوع شکستگی و آسیب نوع درمان متفاوت خواهد بود.
نکته قابل توجه در این افراد، بررسی و ارزیابی دندانی بعد از شکستگی های فک بالا یا دنتوالوئولار میباشد. در این مواقع دندانها به لحاظ لقی، وایتالیتی و عروق و اعصاب دندانی، بررسی میشوند که اگر مشکل دندانی دیده شود باید ضرورت نیاز به قابلیت نگهداری دندان، درمان ریشه مورد ارزیابی قرار گیرد یا حتی در موارد حاد اگر قابل نگهداری نباشد ضرورت خارج کردن دندان مورد بررسی قرار گیرد.
اگر به دنبال شکستگی فک بالا لبه یا قسمتی از تاج دندانها شکسته شد، درمانهای زیبایی دندانی مثل برطرف کردن لب پریدگی ها و یا ونیر و روکش در این افراد باید در آخرین مرحله انجام شود یعنی توصیه میشود که مشکلات دندانی، پس از برطرف کردن مشکلات فک و عمل شکستگی ها و اصلاحات فک انجام شود.
اگر در طی این تروما و شکستگی خونریزی بینی مشاهده شد، بیمار باید بداند که خونریزیهای بینی مرتبط با پارگی غشا سینوس یا غشا مخاطی بینی میباشد که معمولاً طی یک الی دو هفته پس از جراحت بهبودی به خودی خود صورت میگیرد .و نیاز به اقدام خاصی ندارد. اگر بیش از این طول کشید باید به متخصص جراح فک و صورت مراجعه کرد.
آنتی بیوتیک تراپی، درمان های دارویی آنتی هیستامین، قطره بینی جهت باز بودن راه های هوایی و استفاده از ضد درد در این درمانها ضروری است.
توصیه به رژیم غذایی نرم تا ۸ هفته پس از این شکستگیها وجود دارد و پس از آن مصرف غذا بصورت مایعات نیمه جامد انجام میشود و مجدداً پس از ۶ ماه بیمار میتواند به رژیم غذایی نرمال برگردد.
در روش عمل باز، طی عمل جراحی، جا اندازی فک، اصلاح رابطه دندانی و فیکساسیون با پیچ و پلاک انجام میگردد. در برخی مواقع نیاز به imf (بستن دهان) با سیم و الاستیکها میباشد.
در روش بسته معمولاً تا ۶ هفته دهان و دندانها به روش داخل دهانی با سیمهای مخصوص بسته میشود و پس از فیکساسیون، بیمار در تاریخ های مشخص مرتباً چکاپ و تحت نظر قرار میگیرد و بسته به شرایط شکستگی، حدود یک تا دو ماه بسته به نظر متخصص جراح فک و صورت دهان بسته میماند و بیمار جهت تغذیه هم با روشهای خاصی خورد و خوراک را انجام میدهد.
در این روش هم طبق مطالب یاد شده قبلی، درمانهای باز و بسته همراه با هم انجام میشود.
اگر به دنبال حوادث ناگهانی یا نزاع و درگیری، دچار تروما یا آسیبهایی به ناحیه سر و صورت و گردن شدهاید و دچار نقص عضو یا شکستگیهایی در سر و صورت خود شده اید، جهت اصلاح نواقص پیش آمده میتوانید با متخصص جراح فک و صورت ما ویزیت شوید.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
شکستگی فک تحتانی یا شکستگی کندیل شایع ترین نوع شکستگی بین بیماران میباشد که اکثراً در تصادفات یا نزاع و درگیری های جدی رخ میدهد.
برای درمان این شکستگیها از روشهای بسته (با فیکس کردن دو فک به کمک سیم های آرچ بار) یا عمل باز (فیکس کردن با پیچ و پلاک و پلیت) استفاده میشود.
روش درمان در عمل باز میتواند با برشهای داخل یا خارج دهانی انجام شود. گرفتن رابطه دندانی در پایان درمان ضروری است.
عوارض این نوع شکستگیها معمولاً زیاد است. عوارضی مانند اختلال در مفصل گیجگاهی فکی، اختلال در فانکشنال یا عملکرد فکی، اختلال در بلع یا گفتار، مشکلات ارتوگناتیک و شکستگی و بهم ریختگی های دندانی، بی حسی پوست لب و چانه، عدم قرینگی درحین باز و بسته کردن دهان و … از عمده ترین عارضه های پس از این حادثه است.
لذا درمان به موقع و چکاپ های منظم کمک زیادی به روند بهبودی بیمار میکند.
در این کیسها پس از جااندازی جهت فیکسساسیون از پلیت هایی با ضخامت بیشتر و ریکانستراکشن پلیتها استفاده میشود. برش خارج از دهان است و در بسیاری از موارد با توجه به کیفیت و کمیت ضعیف استخوان ناحیه مد نظر، نیاز به پیوند استخوان بطور همزمان (بطور مثال از لگن) جهت درمان مناسبتر، مورد نیاز است.
آسیب شدید به سر و پیشانی میتواند باعث شکستگی استخوان پیشانی و کف سینوسها شود.
استخوان وسط پیشانی به نسبت طرفین ضعیفتر و نازکتر است و ضربه جدی به این ناحیه ممکن است باعث فرورفتگی استخوان (فشار به داخل) شود. نیروی قابل توجهی برای شکستن استخوان پیشانی مورد نیاز است، ولی پس از حادثه بهتر است بلافاصله به متخصص جراح فک وصورت مراجعه کنید.
درمان یا بلافاصله بعد از حادثه و یا یک هفته بعد که تورم و التهابات کمتر شده باشد انجام میگردد. شکستگی پیشانی عوارضی مانند: تورم، درد، نشت مایع مغزی نخاعی، صدمات چشمی و آسیب به مجاری سینوسی را به همراه دارد.
تروما یا هر حادثه دیگری که منجر به شکستگی در ناحیه فک و صورت بیمار شود، هم به لحاظ عملکرد هم به لحاظ زیبایی زندگی فرد را به مخاطره میاندازد.
زایگوما یا استخوان گونه، همانند استخوان بینی نسبت به استخوانهای دیگر موجود در فک و صورت برجسته تر است، بنابراین در حوادثی که منجر به ضربهای در فک و صورت میشود گونه ها جز بیشترین محل آسیب قرار میگیرند.
علایمی مانند : درد – تورم – کبودی – مشکلات بینایی، دو بینی یا کم بینی – کبودی های داخل دهانی و … از پیامد های شکستگی گونه میباشند که بسته به نوع ضربه وارد شده، میتوانند نمود پیدا کنند.
درمان شکستگی گونه یا بلافاصله بعد از حادثه صورت میگیرد و یا متخصص جراح فک و صورت شما درمان را حدود یک هفته به تاخیر میاندازد تا تورم و التهابات کاهش پیدا کند، تا درمان ایدهالتر و بهتری ارائه شود. گاهی شکستگی منجر به ایجاد ترک جزیی روی گونه میشود که ممکن است متخصص جراح فک و صورت شما توصیه به عمل نکند و دستورات و مراقبتهای خاصی به شما بدهد تا ترمیم و بازسازی به مرور زمان و به خودی خود شکل گیرد.
گاهی هم شکستگی ها عمیق و وسیع هستند و استخوان را خورد و تکه تکه کرده که در اینصورت، متخصص جراح فک و صورت طی عمل جراحی با برشهای ریز داخل و خارج دهانی و دسترسی به ناحیه آسیب دیده، ترمیم و بازسازی را شروع میکند و سپس، جااندازی به روش باز و فیکساسیون با پیچ و پلاک ها انجام میشود.
در طول این دوره باید مراقب باشید چیزی به صورت شما برخورد نکند و فشار و ضربه جدیدی وارد نشود چون ممکن است استخوان گونه از موقعیت خود خارج شود و نیز تا حدود دو هفته تا یک ماه از فین کردن یا دمیدن در بینی خودداری کنید.
پیچ های استفاده شده جهت فیکس کردن استخوان، در داخل استخوان باقی میماند و در آینده نیاز به خارج کردن ندارد جنس آنها تیتانیومی است و سازگار با بدن انسان هستند. مگر اینکه در سالهای آتی متخصص جراح شما نظر به خارج کردن آنها بدهند. که در این صورت بهتر است طبق نظر و دستور جراح پیش بروید.
حدود شش ماه بعد طی چکاپ های دورهای که انجام شد جراح برای بررسی دقیق ناقرینگی های این ناحیه تصویربرداری جدید را تجویز میکند و در بررسی سی تی اسکن اگر ناقرینگی مشاهده کند درمانهای زیر متعاقباً مورد توجه و عمل قرار میگیرد :
اگر ضربه وارد شده به گودی چشم برخورد کرده باشد احتمالاً دوبینی یا مشکلات بینایی برای بیمار به همراه دارد که در این صورت متخصص جراح فک و صورت شما، دستور مشاوره با متخصص چشم پزشکی را میدهد تا علاوه بر اصلاحات استخوانی مشکلات بینایی نیز کنترل شود.
برای شکستگیهای کف چشم یا گودی چشم جهت ترمیم و بازسازی استخوان آسیب دیده معمولاً عمل را با برش از گودی چشم و برش مختصر داخل دهانی تواماً انجام میدهند. تا دسترسی دقیق و همه جانبه به استخوان گونه داشته باشد.
شکستگی قوس گونه به عنوان قسمتی از شکستگیهای گونه میتواند منجر به فرورفتگی صورت در قدام گوش شود و به دلیل گیر کردن استخوان فک پایین در این ناحیه، محدودیت در باز کردن دهان هم گاهاً به وجود میاید. این شکستگی میتواند مستقلاً و یا همراه با سایر شکستگی ها به وجود بیاید.
در این مواقع جا اندازی قوس گونه انجام میشود و سپس در موارد محدودی فیکس کردن داخلی نیز مورد نیاز است. انجام فیزیوتراپی طبق دستور متخصص جراح فک و صورت، پس از عمل به جهت بازگشت به رنج نرمال باز شدن دهان ضروری است. در این مواقع از وارد کردن هر گونه فشار به ناحیه گونه و صورت جلوگیری کنید و نیز خوابیدن روی سمت شکسته صورت به شدت منع میشود.
استخوان گونه ۴ پایه میباشد. یک نوع شکستگی تحت عنوان ZMC fracture وجود دارد که به دنبال تروما و حادثه تمام پایه های این استخوان شکسته یا مو بر میدارد. از علائم این شکستگی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
در طی عمل جراحی، برشها جهت دسترسی به ناحیه آسیب دیده از داخل و خارج دهان انجام میگردد و پس از جا اندازی گونه، مرحله فیکس کردن با پیچ و پلاک در زیر حدقه چشم و کنار چشم در محل اتصال به فک بالا میباشد. بازسازی کف چشم معمولاً همراه با مشهای تیتانیومی یا پروتز ها از جنسهای مخلتف صورت میگیرد.
در شکستگیهای بینی گاهاً میتوان همراه با درمان شکستگی پیش آمده، درمان های زیبایی یا انحراف را هم تواماً انجام داد. جهت گرفتن مشاوره با متخصص جراح فک و صورت (متخصص جراحی زیبایی بینی) با ما در تماس باشید .
شکستگی اربیت یا گودی چشم میتواند بطور مستقل و یا همزمان با شکستگی گونه رخ دهد. این نوع شکستگی هم بر اثر وارد شدن ضربه یا تصادفات صورت گیرد.
متخصص جراح فک و صورت پس از بررسی شرایط بالینی و مشاهده رادیوگرافی و سی تی اسکن و تشخیص شکستگی کاسه چشم، دستور مشاوره چشم پزشک از لحاظ سلامت چشم را میدهد.
جهت درمان این شکستگی برش ها از داخل ملتهمه جهت بازسازی کف چشم انجام میشود و یا در صورت نیاز برش پوستی هم داده میشود.
درد، تورم، کبودی، خونریزی زیر سفیدی چشم، ناقرینگی جایگاه مردمک، بیرون زدگی یا فرو رفتگی چشم، محدودیت در حرکت چشم، پاراستزی یا گز گز کردن ناحیه پوستی زیر چشم و پلک تحتانی تاری دید و… از علامتهایی است که به دنبال این شکستگی بیمار را درگیر میکند.
پس از حادثه ای که منجر به ضربه شدید به بینی شده و شکستگی بینی را به همراه داشته بهتر است بلافاصله جهت درمان به متخصص جراح فک و صورت مراجعه کنید. پس از بروز حادثه به دلیل درد و تورم و تغییر حالت فرم بینی بیمار متوجه شکستگی میشود.
به دنبال شکستگی و پس از تهیه رادیوگرافی های تجویز شده، جراح شما، درمان را شروع میکند. جااندازی به روش بسته توسط متخصص جراح فک و صورت انجام میشود و بعد توسط اسپلینت های خارجی و داخلی فیکس میشود.
حدود ۳ الی ۴ روز بعد از درمان، مش های داخل بینی برداشته میشود. حدود ده روز بعد اسپلینت خارجی برداشته میشود و در نهایت تا شش ماه چکاپ های ماهانه توصیه میگردد.
همه روند و نوع درمان بسته به نوع آسیب و ضربه وارد شده دارد و طبیعتاً در بین افراد مختلف، روند و طرح درمانهای متفاوتی ارائه میگردد. پس از گذشت حدود شش ماه اگر جراح، نا قرینگی یا انحنا و انحراف تیغه بینی را مشاهده کند برای بررسی دقیقتر تصویربرداری های لازم را تجویز میکند و در اینجا اگر نیاز بود طرح درمان جراحی های زیبایی را اعلام مینماید.
از علائم شکستگی بینی میتوان به نکات زیر اشاره کرد :
خونریزی، کاهش حس بویایی، احتقان، مشکلات تنفسی، انسداد راه هوایی و … که البته بعد از عمل، علائم مذکور به مرور کاهش مییابد.
گاهی اطفال و کودکان بر اثر حادثه ای دچار شکستگی در نایحه فک وصورت میشوند. توجه به آنچه در این بیماران ضروری است فرایند رشد اسکلت صورت میباشد بنابراین نوع درمانها در این موارد بیشتر به صورت درمانهای به روش بسته و در صورت نیاز به روش باز، تا حد امکان از حداقل برش استفاده میشود.
در این بیماران جهت بازسازی های استخوانی از پلیتهای بسیار ظریف و قابل جذب استفاده میشود. نکته قابل توجه و کمک رسان در بین بیماران اطفال و کودکان، این است که فرایند ترمیم به نسبت بزرگسالان سریعتر اتفاق میافتد.
اگر درمان به روش بسته انجام شود گاهاً استفاده از اسپلینتها به درمان کمک میکند در این مواقع از دندانها قالبگیری انجام میشود و وسیلهای بنام اسپلینت ساخته میشود که پس از جا اندازی به هر دو فک فیکس میشود و بدین ترتیب استفاده از پیچ و پلاکها ضرورتی ندارد.
نکته قابل توجه در شکستگی فک بالا و پایین این بیماران توجه به شکستگی و جا به جایی دندان های شیری و بررسی احتمال آسیب به جوانه های دندانهای دائمی میباشد. در شکستگی مندیبل در اطفال به علت اهمیت مرکز رشد در فک تحتانی، توجه ویژه به رشد قرینه فک تحتانی و احتمال استفاده از الاستیک ها توسط همکاران ارتودنتیست بعد از درمان جراحی ضروری میباشد