دندان عقل گاهی مانند سایر دندانها رشد کرده و در کنار سایر دندانها روی استخوان فک قرار گرفته، و گاهی هم به صورت نهفته یا نیمه نهفته در داخل استخوان و زیر لثه باقیمانده و عوارض پنهان یا آشکاری را برای فرد به دنبال دارد.
اگر دهان بیمار فضای مناسب برای رشد و قرارگیری دندان عقل داشته باشد و دندانهای کناری را تحت فشار قرار نداده باشد و در فک مقابل رو به روی خود دندان مقابلی داشته باشد که از برخورد آنها سطح جونده مناسبی برای بیمار ایجاد شود، احتمال نگهداری این دندان با چنین شرایطی وجود دارد. ولی اگر شرایط فوق را نداشته باشد باید به فکر جراحی خارج کردن دندان عقل باشید.
معمولا متخصص جراح فک و صورت توصیه میکنند دندان عقل را طی جراحی خارج کنید. دسترسی در انتهای دهان و در محل قرارگیری دندان عقل بسیار سخت است و به همین دلیل امکان رعایت نکات بهداشتی در آن ناحیه وجود ندارد و این امر باعث میشود که میکروبی دهان بالا میرود.، بنابراین پس از ایجاد پوسیدگی احتمال آسیب و پوسیدگی دندانهای کناری و آسیایی فک نیز وجود دارد. پس از تشکیل ضایعه و عفونت در اطراف دندان عقل ،شرایط جراحی پیچیده تر میشود و و گاهاً در صورت پیشرفت ضایعه و عفونت ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان و اقدامات وسیع تری نیز داشته باشد.
در برخی مواقع دندان عقل کامل رشد کرده و شرایط ظاهری مناسبی دارد ولی به دلیل کوچک بودن فضای فک باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل کامل رشد کرده و ظاهرش مانند سایر دندانها سالم است ولی به دلیل فشار بر روی دندانهای دیگر باعث بهم ریختگی های دندانی میشود و باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل کامل رشد کرده و شکل ظاهرش مانند دندانهای دیگر سالم است ولی به دلیل قرارگیری در انتهای دهان امکان دسترسی به آن ناحیه برای مسواک زدن درست و استفاده از نخ دندان وجود ندارد، پس برای جلوگیری از تجمع غذایی، ایجاد پلاک و عفونت، باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل شکل سالم و مناسبی دارد ولی ریشه های دندان که داخل استخوان است شکل های نامتعارف، محل نامناسب و یا رشد ناقصی دارد و دچار مشکل و عفونت است بنابراین باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی ریشه دندان عقل که داخل استخوان است دچار ضایعه، کیست، عفونت شده پس باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل بصورت نهفته یا نیمه نهفته داخل استخوان یا زیر لثه قرار دارد، پس باید برای جلوگیری از هرگونه عارضه و عفونت، جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل لثه اطراف خود و دندانهای کناری را ملتهب و بیمار میکند، پس باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل پوسیده میشود و نیاز به درمان ریشه دارد ولی به دلیل فرم قرار گیری ریشهها و جای دندان، امکان درمان ریشه یا عصب کشی وجود ندارد، پس باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
گاهی دندان عقل در فک مقابل وجود ندارد و عملاً دندان عقل شما، تاثیری در خورد و خوراک و جویدن شما ندارد پس باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان های کناری باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
جهت پیشگیری از پری کورونیت باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
جهت پیشگیری از تحلیل ریشه دندان های کناری باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
جهت پیشگیری از درد های گنگ و مشکلات مفصل گیجگاهی باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
جهت آماده سازی فضای دهان و دندان برای درمان ارتودنسی و بر طرف کردن بهم ریختگی های دندانی باید جراحی دندان عقل را انجام داد.
جراحی خارج کردن دندان های نهفته بسته به جای قرارگیری دندان و ریشه آن ممکن است ساده یا بسیار پیچیده باشد. تمام دندانهای نهفته باید خارج شوند. به عبارتی همه دندانهای نهفته پتانسیل تخریب های استخوانی، کیست و ضایعه، تومور، آبسه و عفونت را دارند و باید با جراحی خارج شوند. لذا در بیمارانی که علائم پاتولوژیک دارند خارج کردن دندان بسته به تشخیص متخصص جراح فک و صورت الزامیست.
جراحی دندان عقل یا هر دندان نهفته دیگر تحت بیهوشی انجام پذیر است. از آنجا که جراحی خارج کردن دندان برای عده ای از بیماران کار استرس زا و نگران کننده ایست و بیمارانی که فوبیای دندانپزشکی دارند از جراحی هم واهمه زیادی دارند و گاها با افت فشار شدید و عدم همکاری مانع درمان میشوند، بهتر است برای این دسته بیماران درمان جراحی را تحت عمل بیهوشی انجام داد.
بیهوشی راهکار آخر است و راه های کم هزینه تر جهت کنترل اضطراب و استرس بیمار قبل از شروع جراحی وجود دارد تا هم جراح و هم خود بیمار در آرامش کامل و به بهترین نحو ممکن درمان را انجام دهند.
متخصص جراح فک و صورت با تجویز داروهای آرامبخش در دوزهای متفاوت و با داروهای کنترل اضطراب، قبل از شروع درمان استرس شما را کنترل میکند. در حین کار با تزریق درست و اصولی بی حسی کلی فک را انجام میدهد تا بیمار در حین درمان دردی نداشته باشد و با تکنیک و تبحر خاص خود دندان را طوری خارج میکند که آسیب جسمی یا روحی متوجه بیمار نشود.
ولی با تمام این شرایط باز هم ممکن است عده ای از بیماران با دارو کنترل نشوند و یا شخصاً درخواست درمان تحت بیهوشی را داشته باشند که در این صورت معمولاً متخصص جراح فک و صورت توصیه میکند که اگر قرار است تحت بیهوشی جراحی انجام دهند، هر چهار دندان عقل را در یک جلسه خارج کنند تا برای خارج کردن دندانهای عقل مقابل، بیمار مجدداً نیاز به بیهوشی نداشته باشد و زمان و تجویز دارو و استراحت پس از درمان همگی به یکباره انجام شود. در درمان جراحی دندان عقل تحت بیهوشی، هزینههای بیهوشی مستقل از هزینه درمان محاسبه می گردد.
اگر دندانی نیاز به خارج کردن داشته باشد و در ملاحظات رادیوگرافی متوجه شویم که تاج یا ریشه دندان به عصب اصلی فک یا عصب الوئولار تحتانی نزدیک میباشد یا روی آن قرار گرفته باشد، نوع جراحی پیچیدهتر و تکنیکهای خارج کردن دندان متفاوتتر خواهد بود.
اگر متخصص جراح فک و صورت توصیه به خارج کردن دندان عقل کنند و دندان عقل شما مانند بطور صحیح رشد کرده باشد، درگیری با عصب فک نداشته باشد، ریشه های پیچیده داخل استخوان نداشته باشد، پس به روش های معمول مانند کشیدن میتوان آنرا خارج کرد.
ولی اگر دندان در جای نامناسبی قرار گرفته باشد، پوسیدگی وسیع داشته باشد، ریشه های خمیده و بلندی داشته باشد، درگیری عصب داشته باشد و یا نیمه نهفته و نهفته باشد، قطعاً باید تحت جراحی خارج شود.
روش جراحی دندان عقل به این صورت است که متخصص جراح فک و صورت پس از تزریق بیحسی موضعی دندان ها یا کل فک را بی حس میکنند و با ایجاد برش روی سطح لثه امکان دسترسی با دندان را فراهم میکنند.
در دندانهای نهفته داخل استخوان، نیاز به برداشت مقدار کمی از استخوان اطراف دندان وجود دارد تا به تاج و ریشه نهفته در استخوان دسترسی پیدا کنند. سپس دندان را به قطعات کوچکی تقسیم کرده و از محل خارج میکنند.
پس از آنکه دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته با موفقیت خارج شد ، محل جراحی بخیه میشود.
پس از سپری شدن دوران نوجوانی کم کم رشد ریشه های دندان های دائمی و ریشه های دندان عقل کامل می شود و بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی بهترین زمان برای جراحی خارج کردن دندان عقل است.
بسته به نوع شرایط دندان و جای قرارگیری در سنین بالاتر هم میتوان جراحی کرد ولی شرایط درمان سخت تر می شود. بیماران جوانتر جراحی را بهتر تحمل میکنند و شرایط درمان مطلوب تری خواهند داشت و روند بهبودی سریعتری دارند.
در طی رشد تاج و ریشه دندان، امکان تغییر جایگاه دندان ها نیز وجود دارد.اگر دندان عقل شرایط مناسبی برای رشد نداشته باشد و در جای مناسبی قرار نگیرد ، باعث ایجاد مشکلاتی در اطراف لثه ، استخوان ، و ریشه دندان می شود که لزوما نیاز به جراحی خاج کردن دارد.
گاهی این مشکلات در مراحل ابتدایی به شکل آبسه و عفونت بر روی لثه یا صورت نمایان می شوند و بیمار متوجه علائم پیش آمده میشود ولی گاهی قابل تشخیص برای بیمار نخواهد بود و به دلیل عدم درد و تورم بیمار متوجه ایجاد کیست و ضایعه های داخل استخوانی نمیشود و ممکن است در چکاپ های دندانپزشکی ، پزشک پس از دیدن عکس و رادیوگرافی دندانی ، متوجه شود که هم انتهای ریشه دندان عقل و هم استخوان نگهدارنده دندان و حتی دندانهای کناری هم دچار توده ، کیست و ضایعه استخوانی شده است و این عارضه به دلیل عدم توجه به دندان عقل نهفته و لزوم جراحی خارج کردن آن اتفاق میفتاد. و در این صورت بسته به شرایط دندان و ریشه ، روند جراحی خارج کردن آن نیز پیچیدهتر میشود.
بنابراین علاوه بر چکاپ های منظم دندانپزشکی ، لزوم ویزیت با متخصص جراح فک و صورت به لحاظ بررسی دندان عقل در آستانه جوانی را فراموش نکنید.
در صورتیکه دندان عقل نهفته با درگیری عصب دارید و توسط سایر همکاران دندانپزشک به متخصص جراح فک و صورت ارجاع شدهاید، میتوانید جهت هماهنگی وقت ویزیت با متخصص جراح فک و صورت، با پذیرش در ارتباط باشید.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
به دلیل محل قرارگیری و شکل و یا رشد ناقص این دندانها در داخل استخوان فک ،اکثرا کیستیک و دچار ضایعه میشوند و سلامت استخوان و ریشه دندانهای کناری را به خطر میندازند و اگر بصورت نهفته باشد ،گاها بیمار خودش متوجه حضور این دندان نهفته در داخل استخوان نیست و توجهی به آن نمی شود تا زمانی که با اولین علامت و عارضه بیمار را درگیر میکند.با تجمع مواد غذایی و تشکیل پلاک در خلف دندان عقل آستانه پوسیدگی این دندان بالا میرود و به دلیل عدم دسترسی خوب به انتهای دهان ، مسلما نخ کشیدن و استفاده از مسواک هم سخت خواهد بود.به همین منظور برای جلوگیری از مشکلات احتمالی بهتر است با متخصص جراح فک و صورت در خصوص لزوم جراحی خارج کردن دندان عقلتان مشورت کنید.از عوارض نگهداری دندان عقل میشود به موارد ذیل اشاره کرد:
به دنبال ژنزیویت حتی بطورخفیف ، باکتری ها به سطح ریشه دسترسی و پیشروی میکنند و باعث ایجاد پریودونتیت خفیف یا پیشرفته میشوند
وقتی بیمار دندان عقل نیمه نهفته یا نهفته ای دارد و دچار التهاب میشود ، مقدار زیادی از بافت نرم انتهای دهان درست پشت دندان عقل متورم میشود و با تجمع مواد غذایی در زیر اپرکولوم و باکتری ها در زیر این بافت نرم و لثه ، عفونت تشکیل شده و وارد فاز پری کورونیت میشود. پری کورونیت عفونت بافت نرم در اطراف تاج دندان است که غالبا پشت دندان عقل بیشتر دیده میشود.
با فشار دندان عقل و تجمع باکتری ها در زیر و اطراف لثه نگهدارنده دندان عقل ، کم کم رعایت بهداشت در آن ناحیه سخت شده و در طی غذا خوردن ممکن است مقداری مواد غذایی در بین دو دندان و زیر لثه جمع شود و پاکت ایجاد کند و منجر به پوسیدگی و تحلیل استخوان و لثه شود و دندان اسیا بیمار به دلیل شرایط قرارگیری دندان عقل ، تخریب شود.
در موارد زیادی ریشه دندان های عقل در داخل فک دچار کیست و عفونت شده و درد و التهاب فراوانی را به وجود می آورد.
دندان عقل ممکن سات باعث ایجاد التهاب و عفونت باکتریایی در گلو و زبان و گونه شود
استئومیلیت (Osteomyelitis) عفونت استخوان است که با اولین علائم آنتی بیوتیک تجویز میشود و گاها به عمل جراحی نیز نیاز پیدا میکند. عفونت از طریق بافتهای نزدیک به استخوان و یا خونرسانی ، به استخوان میرسد. از طرفی دیگر گاهی به دلیل یک آسیب، استخوان در معرض تجمع و تشکیل میکروبها قرار میگیرد و در نتیجه عفونت در خود استخوان آغاز میشود.
باکتری و پلاک هایی که در اطراف لثه و تاج دندان جمع میشود تبدیل به چرک میگردد و به ریشه سرایت میکند و در اطراف ریشه دندان جمع شده و باعث عفونی شدن آن میشود و کم کم استخوان و بافت نرم کنار هم تجاوز میکند و گاها لوزه ها ، حلق، مجاری تنفسی را هم درگیر میکند و در شرایط حادتر ، باعث انسداد راههای تنفسی، و حتی خفگی هم میشوند
گاهی بر اثر فشار های وارد شده از دندان عقل بر روی دندانهای کناری ، ریشه دندانهای کناری دار تحلیل میشود و علاوه بر درد، نیاز به درمان ریشه نیز پیدا میکنند
گاهی به دلیل جای قرارگیری دندان عقل به خصوص در فک بالا ، درد های گنگ و مبهمی در زیر گوش یا در مفصل فک حس میشود که با بررسی شرایط دندان عقل و خارج کردن آن میتوان کمک شایانی به کنترل این دردها کرد.